Sjukt barn och sjukt mycket bak.

Det var en glödhet och hängig liten tjej som vaknade i morse. Efter en natt med mardrömmar och feber så blev det till att stanna hemma från dagis idag. Och jag som hade världens storbak framför mig! Ja, då är det tur att man har mormor.

Hon är en riktig räddare i nöden, som alltid ställer upp så ofta hon kan, och Eira älskar verkligen att vara med sin mormor. Så medan Eira satt i soffan med piggelin och sin mormor, så härjade jag i köket med att baka macarons och lavendel choklad cookies. Lóa, den lilla ängeln som hon är, fann sig väldigt bra i situationen och mellan sovstunderna så var hon fullt nöjd med att sitta i sin stol eller ligga på lekmattan.

Båda flickorna somnade klockan sju, kalasbra! Och nu håller jag tummarna för att min lilla tappra tjej vaknar utan den dumma febern i morgon.



tänk att när man är liten och sjuk, så kan man ändå vara så glad och sprallig!



Jag är så glad över att ha lyckats med att baka macarons, på första försöket!! Dom blev verkligen helt perfekta, och inte en enda sprack! Hurra för mig. Och smökrämen skall vi inte tala om, hjälp vad god den var!!

Vill ni också testa på dessa urläckra små kakor så kommer receptet nedan.

Receptet hämtat hos Kalasgott

Receptet ger ungefär 30-40 Macarooner

Macaroons

150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
2 msk fint malda torkade Lavendelblommor
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
ev. Karamellfärg

Gör så här
Blanda mandel, siftat florsocker och malda lavendelblommor i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita och ev. några droppar karamellfärg i mandel och florsockerblandningen. Vänd ned den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaroonerna vila 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.


Obs. Vad du än gör - använd inte varmluft när du gräddar macaroonerna, då spricker de på ytan!!



Vaniljsmörkräm
200g Smör
3 dl Florsocker
1 Vaniljstång, urskrapad
1 Äggula

Gör så här
Vispa alla ingredienserna tills det blir en jämn och slät kräm. Spritsa på en klick av smörkrämen på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem. Förvara macaroonerna i kylen.

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0